Beszédes levelek

Beszédes levelek

2022. augusztus 16.

Két és fél év. Mindösszesen ennyi idő jutott a magyar irodalom egyik legendás barátságának. Petőfi Sándort és Arany Jánost nemcsak szakmai, de erős baráti kötelék is összefűzte, tisztelték, inspirálták és támogatták egymást. Példaértékű barátságukat levélváltásaik mentén mutatja be Siposhegyi Zsolt és Plaszkó Bence színpadi játéka.

Két nagy költőóriásunk e rövid időszak alatt gyakran találkozott, de még ennél is intenzívebben levelezett egymással. Levélváltásaikból is kitűnik, hogy kettejük kapcsolata egyrészt munkatársi jellegű volt, hiszen bírálták, véleményezték egymás munkáit. Petőfi Sándor, miután elolvasta a Toldi kéziratát, azonnal levelet írt Aranynak, és egy verset is küldött, melyben lenyűgözésének adott hangot:  

Toldi írójához elküldöm lelkemet  
Meleg kézfogásra, forró ölelésre! …  
Olvastam, költőtárs, olvastam művedet,  
S nagy az én szívemnek ő gyönyörűsége.


A két költő a szakmai közös hangon túl emberileg is kötődött egymáshoz. Ezt bizonyítja az is, hogy Petőfi Sándor és Szendrey Júlia az Arany házaspárt kérte fel gyermekük, Petőfi Zoltán keresztszüleinek, akik végül nem lehettek ott sem a születésnél, sem a keresztelőn, de örömmel és felelősen vállalták a feladatot.

-
X

A Linka Ágnes szerkesztette előadás nagyon jól érzékelteti, miként vált egyre barátibbá a viszonyuk, bemutatja, hogyan alakult az életük, mennyire fontos volt számukra a másik személyisége, véleménye. „Az, hogy két írót ennyire erős, tisztelet övezte kapcsolat fűzte egymáshoz, igen ritka a magyar irodalom világában. Épp ezért szerettem volna ezt a barátságot az egymással váltott levelek tükrében megmutatni a lehető legtöbb embernek” – mondta el Linka Ágnes, a darab szerkesztője.

-
X

Ágnes 40 éves rádiós irodalmi szerkesztői múlttal és több száz, nevéhez fűződő versösszeállítással a háta mögött, kellő hozzáértéssel válogatta össze az írásokat. Az előadás során az összes fontos levél elhangzik a két fiatal színész, Siposhegyi Zsolt és Plaszkó Bence tolmácsolásában, de hosszabb-rövidebb részlet szinte mindegyikből helyet kapott. A szerkesztő úgy alkotta meg a darabot, hogy a nézőnek az legyen az érzése, mintha a levelek akkor és ott születnének a színpadon. Az előadást korabeli, 19. századi zenék, és a levelekhez témában és kronológiailag is illő versek színesítik és teszik kerek egésszé.

-
X

A darab missziót is teljesít, hiszen azt Linka Ágnes a diákoknak is címzi rendhagyó irodalmi óraként, mivel ilyen mélységeiben a tantermi órák keretében nincs lehetőség és idő megismerni a magyar irodalom e nagy jelentőségű barátságát.

Az előadás megrendelhető iskolák, művelődési házak, színházak részére Linka Ágnes szerkesztőnél a linka.agnes1202@gmail.com e-mail-címen.

A darab legközelebb Fonyódon tekinthető meg augusztus 21-én.

Az esemény Facebook-linkje: Siposhegyi Zsolt és Plaszkó Bence előadása