A név, ami összeköt

A név, ami összeköt

2022. augusztus 11.

Gondolta volna, hogy egy településnév lehet olyan erős kapocs, ami nem ismer sem időbeli, sem térbeli korlátot? A „Keresztúrokat” több mint húsz éve köti össze azonos nevük, melyet évente tartott találkozón meg is ünnepelnek.

A Keresztúr nevű települések találkozójának gondolata egy szomorú eseményt követően merült fel: az 1999-es nagy tiszai és bodrogi árvíz idején talált egymásra Balatonkeresztúr és Bodrogkeresztúr. Az egymás felé megnyilvánuló segítő szándék azonban hamar barátsággá érett: a két település képviselő-testületei elhatározták, hogy megszervezik a Kárpát-medencében található Keresztúr Nevű Települések Nemzetközi Találkozóját. Így került sor 2000-ben 13 hazai és 1 határon túli település (ez Székelykeresztúr volt, ahol Petőfi a halála előtti utolsó estéjét töltötte) részvételével Balatonkeresztúron az első rendezvényre.

A találkozó a vártnál is jobban sikerült, így az akkor jelenlévő polgármesterek szövetséget alapítottak. Ez azóta 23 tagúra bővült, köztük nemcsak anyaországi, hanem határon túli, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági és burgenlandi falvakkal, városokkal. Az évente változó helyszínen szervezett összejövetelekre a Kárpát-medencében található Keresztúrok mindegyikét meghívják. Céljuk, hogy megismerjék egymás kulturális örökségét, hagyományait, ápolják magyarságtudatunkat, nyelvünket, erősítsék a nemzeti összetartozás érzését. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az anyaországi fiatalok betekintést nyerhessenek az elszakított nemzetrészek természeti és kulturális értékeibe és az ott élő emberek mindennapjaiba. „A Keresztúrok nagy családjában azóta számos testvér-települési kapcsolat és barátság is szövődött az anyaországi és határon túli települések között. Ha bajba jut egy település, vagy bármilyen katasztrófa sújtja, a szövetség egy emberként nyújt segítő jobbot a problémák enyhítésére” ‒ mondta el Kovács József, a szövetség elnöke, Balatonkeresztúr község polgármestere.

-Közös faültetés Székelykeresztúron
Közös faültetés Székelykeresztúron
X

A Keresztúr Nevű Települések Nemzetközi Találkozója idén sem maradt el, ahogyan a változatos kulturális, közösségi élményt nyújtó programok, ünnepélyes felvonulás, könyvbemutató, zenei produkciók, táncgála és koncertek sem. A rendezvénysorozat fellépői közt szinte minden Keresztúr nevű település képviseltette magát. Annak érdekében, hogy a közös ünneplésnek fizikai, tárgyi lenyomata is maradjon, a szövetség a történelmileg kiemelt jelentőséggel bíró Nyergestetőn közös kopjafát állított.

-Kopjafaállítás Nyergestetőn
Kopjafaállítás Nyergestetőn
X

A települések képviselői a Székelykeresztúron található Keresztúrok parkjában két fát is elültettek közösen, hogy árnyékukban a következő generációs szövetségtagok is hűsölni tudjanak majd. Sokan a Keresztúrok közül részt vettek a Keresztúri Ízek főzőversenyen és az In Vino Veritas borvetélkedőn. „Megindító látvány volt, amint a közös, ökumenikus istentisztelet után az 550 vendég rendezett sorban, saját népviseletben vonult le a rendezvény színhelyére, a helyi fúvószenekar adta ritmusra” – emlékszik vissza Bálint Kinga, a székelykeresztúri önkormányzat kommunikációs munkatársa.