Lenne egy órára vendég Jókaiéknál?

Lenne egy órára vendég Jókaiéknál?

2022. augusztus 10.

Jókai Mór író és Balatonfüred neve elválaszthatatlanul egybeforrt. A Jókai házaspár 1871-től közel húsz éven át a Füred-savanyúvízi János-dombon álló villájában töltötte pezsgő, élménydús nyarait. Itt, az egykori villában, a mai Jókai Mór Emlékházban életük színtereit járhatjuk be olyan lélegzetelállítóan hű enteriőrök és relikviák között, hogy nehéz lesz a visszatérés a 21. századba.

A kiállítás az országban egyedülálló módon enged bepillantást a Jókai család füredi mindennapjaiba, családi és társasági életük hangulatába. A látogató átlépve a küszöböt az 1800-as évek második felében találja magát, s eredeti Jókai relikviák közt andalogva nyerhet bepillantást hazánk egyik kiemelkedő korszakába, s legjelentősebb írójának életébe. Látható Jókai íróasztala, íróeszközei, nevezetes távcsöve, botgyűjteményének, valamint híres ásvány- és csigagyűjteményének jeles darabjai, valamint felesége, a híres színésznő, Laborfalvi Róza színpadi kellékei, ruhái és egyéb relikviái. A korhűen berendezett szalon, dolgozószoba, étkező, konyha háló- és vendégszobák mellett olyan érdekességek is várják a látogatót, mint Jókai saját készítésű rajzai, miniatúrái vagy elefántcsont-faragványai.

-
X

Jókai Mórról és Füredhez fűződő kapcsolatáról számos könyv jelent már meg, hiszen életének, munkásságának három termékeny évtizede kötődik Füredhez, amelyből közel húsz évet saját nyaralójában töltött. A korabeli tudósítások, rokoni visszaemlékezések sok apró részletet megőriztek a füredi napokról az utókor számára. Abban mindenki megegyezik, hogy legismertebb regénye, az 1872-ben megjelent Az arany ember, de több más műve, köztük a Fekete gyémántok egyes részei is itt készültek. 
  
Az író 32 éves korában, 1857-ben járt először Füreden. Családjával az Ófürdőházban szállt meg. Hamar megszerették Füredet, a táj szépsége mellett bizonyára a fürdő demokratikus légköre is vonzotta őket. A következő években a nyarak rövidebb-hosszabb szakaszát itt töltötték. Laborfalvi Róza többször is fellépett a füredi színkörben. 
A Jókai házaspár 1867. június 27-én írta alá a 410 négyszögöles Füred-savanyúvízi telek adásvételi szerződését. A telekvásárlásra sógoruk, Huray István fürdőorvos, és egy másik rokon, Szűcs Lajosné javaslatára szánták el magukat, nem kis részben Jókai egészségi állapotának javulását remélték a kedvező klímájú fürdőhelytől. „A nyaraló építését Huray felügyelte – ekkoriban készült a saját villája is –, de maga az író is gyakran ellátogatott az építkezés alatt a gyógyhelyre” – meséli P. Miklós Tamás helytörténész, gyűjteményvezető.  
  
Jókaiék 1871 nyarán vették birtokukba a kora eklektikus stílusban épült füredi villát. Az üveges teraszról, ahol Jókainé papagájának, Kokócskának kalitkája is állt, Jókai teleszkópjával a csillagokat tanulmányozta, de meg tudta figyelni vele a hajón érkező vendégeket is. A teraszról nyílt a szalon, innen jobbra a hálószoba, balra az író dolgozószobája, amelynek akkor csak egy bejárata volt, így nyugodtan tudott dolgozni. A szalonból az ebédlőbe lehetett jutni, ahonnan Laborfalvi Róza unokájának szobája nyílt. Volt egy vendégszoba is, konyha, tágas pince és más, kisebb helyiségek. A villa mögötti területen alakították ki a gyümölcsös- és virágoskertet, ahol Jókai sok időt töltött. Szintén ezen a részen volt egy kis egyszobás ház, amit Jókai egyfajta műteremként használt, szobrokat faragott ott. Jókai az évek során gyönyörű kertet varázsolt a ház köré, főleg tearózsák díszlettek kertjében.

-
X

Jókai villatulajdonosként tevékenyen részt vett a füredi társaséletben. 1871-ben a Balaton-Füredi Szeretetház igazgatótanácsának tagja, amelynek 1881-ben – Molnár Aladár halála után – ő lett az elnöke. 1872 júliusában Jókai Mórt Balaton-Füred község díszpolgárának választották. 1873 nyara mozgalmas időszak a házaspár életében, mivel 1873. augusztus 29-én itt, Füreden ünnepelték ezüstlakodalmukat. Számtalan ajándékot kaptak, a színtársulat díszelőadáson köszöntötte őket, a jövedelem egy részét a szeretetháznak ajánlották fel.


A Jókai házaspár 1886-ban töltötte utoljára együtt a nyarat, mivel 1886 novemberében meghalt Jókainé Laborfalvi Róza. Ezt követően az író 13 ezer forintért, áron alul eladta a villát és a bútorokat Michelini János nyugalomba vonult veszprémi gabonakereskedőnek, 1889 februárjában. A Jókai család azonban nem akart belenyugodni abba, hogy a villa idegen kézre került. Az író unokahúga, Jókay Etelka kezdeményezésére, örökbe fogadott fia, Jókay-Ihász Miklós 1908 szeptemberében visszavásárolta a nyaralót Michelinitől 46 ezer koronáért. Jókay Jolán 1939-ben bekövetkezett halálakor a villát fogadott fia örökölte, aki két év múlva bérbe adta Patay Erzsébetnek. Ő panziót létesített benne, a tágas szobákból közfalakkal több kisebb szobát alakított ki. Jókay-Ihász Miklós halála után özvegyi joggal terhelten leszármazottjaira szállt az épület. Államosítása után, 1950-ben renoválták, s a Veszprém Megyei Tejipari Egyesülés központjának irodáit alakították ki benne. Ekkor bontották le a Michelini János által 1889-ben a déli veranda fölé építtetett műtermet, amely az egész villa képét elrontotta. Jókai halálának 50. évfordulójára a Népművelési Minisztérium Múzeumi Főosztálya Keresztury Dezső és Zákonyi Ferenc kezdeményezésére és szívós szervező munkájával közel eredeti állapotába állíttatta vissza az épületet, benne 1954-ben megnyitották az ország egyetlen Jókai Emlékmúzeumát. 1986-ban felújították, 1988-ban új állandó kiállítást rendeztek benne.

-
X

Az egykori villa 2007-ig a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság kezelésében volt emlékmúzeumként. Ekkor Balatonfüred város vette át, rövid ideig a Városi Könyvtár működtette, majd az épület teljes felújítását követően a Balatonfüred Kulturális Közgyűjteménykezelő és Fenntartó Nonprofit Kft. Jókai Mór Emlékházként üzemelteti 2010 májusától. A balatonfüredi Kerek templom és a Vaszary Galéria tőszomszédságában álló villaépületben a Jókai‒Laborfalvi házaspár kiegyezéskori polgári miliője különleges időtöltést kínál a kulturális értékek fogyasztóinak. 
  
Felhasznált irodalom:
 
Némethné Rácz Lídia: Barangolások Balatonfüreden. Utcák, házak, történetek… Balatonfüred, 2019. 213‒223.