Petőfi ‒ állócsillag az égbolton

Petőfi ‒ állócsillag az égbolton

2022. december 30.

A felszín alatt szüntelenül ott él benne Petőfi, de időről időre újra felfedezi magának. Így történt ez most is, így született meg egy összefoglaló zenei album a költő tiszteletére, Petőfi dicsérete címmel. Szarka Gyula, Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagja mesél hamarosan megjelenő, legújabb szólólemezéről. 

Egy-egy dala mindig árulkodott Petőfi iránti tiszteletéről, miért most szentel egy komplett albumot neki?

Tizenöt éve fedeztem fel újra magamnak Petőfit, akkor készült el a költő bordalait tartalmazó Bor és a lányka című lemezem, de Petőfi megszólal több Ghymes-albumon és a saját szólólemezeimen is. Néhány éve érlelődik már bennem a gondolat, hogy egy összefüggő zenei albumot írjak Petőfiről, s ennek most jött el az ideje. Annak csak külön örülök, hogy mindez egybecseng az emlékévvel. Petőfit az egyik legzseniálisabb költőnknek tartom, a magyar kultúra ékkövének, aki egy állócsillag az égbolton. Időről időre rácsodálkozom egy-egy költeményére. Szenzációs, hogy rövid, huszonhat éve alatt ilyen mennyiségű, töménységű és elképesztő bölcsességgel átitatott irodalmat hagyott ránk, mintha csak tudta volna, hogy kevés ideje lesz ezen a földön… Úgy gondolom, hogy a jóisten küldte őt hozzánk, s remélem, hogy ez az emlékév visszahozza őt közénk. Az a szomorú tapasztalatom, hogy bár az iskolában tanulunk Petőfiről, de később gyakran merül feledésbe. Vissza kell őt hozni a köztudatba, remélem, ebben ez a lemez is segíteni fog. A magyarságunkat csak úgy élhetjük meg, ha tudjuk és szem előtt tartjuk mindig, hogy kire támaszkodhatunk. Petőfire mindig számíthatunk.

-
X

Mi ihlette a dalokat, hogyan zajlott az alkotói munka?

Ez nem az a fajta munka volt, amikor egy színházi darab forgatókönyve alapján zenét kell írnom egy előre meghatározott időpontra. Ez az album egy hosszan érlelődő folyamat eredményeként született meg. Ugyanakkor fontos elmondanom, hogy Petőfit rendszeresen olvasgatom, mindig jelen van az életemben, fejemben vannak azok a versei, amikről úgy érzem, hogy zenét kívánnak és dallamok által tudnak igazán kiteljesedni és közelebb kerülni a mai kor emberéhez. Most egyrészt szerettem volna egy lemezre tenni a már korábban megjelent megzenésített Petőfi-verseket, másrészt újabbakat írni hozzájuk. Ezeken túl született egy dal, a Petőfi dicsérete című, melyet kifejezetten a költő tiszteletére alkottam meg, ennek a szövegét is én írtam.

Öntől megszokott módon ezekben a dalokban is vannak népzenei elemek?

Igen, ezúttal is hoztam a Ghymes-zenékhez hasonló, népzenei ihletésű hangulatot, de régebbi korok stílusa és egészen modern elemek is keverednek benne. Azt, hogy milyen hangszerek szólalnak meg az adott dalban, mindig a vers hangulata határozza meg. A megzenésítés sosem tudatos, az alkotás során a vers tartalma, sugallata, üzenete hat rám, s határozza meg aztán a dallamokat, a zenei motívumokat és a hangszerelést.

-
X

Ha kijön az album, milyen utat szán neki?

Tervezek egy Kárpát-medencei turnét, ahol nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is szeretném megmutatni a dalokat. Ezek a versek ma is időtállóak, s hiszem azt, hogy ha azokat nem didaktikus módon, könyvszagúan, hanem zenekísérettel tárjuk a fiatalabb korosztály elé, akkor észrevétlenül és jókedvvel fogadják be. A lemezbemutató koncertturné első állomása stílszerűen és Petőfihez méltó helyen, a Magyar Nemzeti Múzeumban lesz ősszel. Az album küldetése az, hogy visszahozza közénk és éltesse Petőfit, s hogy a dalokat sokan, sok helyen énekeljük együtt. Ha ez létrejön, a lemez teljesítette legnemesebb feladatát.  

Az album címadó dala meghallgatható az alábbi hivatkozásra katintva: