Egy séta a reformkorban?

Egy séta a reformkorban?

2022. augusztus 09.

E számos vívmányt és modernizációt hozó korszak nyári fővárosa kétségkívül Balatonfüred volt, ahol ezen időszak nagy alakjai szinte kivétel nélkül megfordultak ‒ pihentek, gyógyultak, alkottak és szórakoztak. Pezsgő, sokszínű életüket ikonikus épületek és persze legendák őrzik. Ezeket járja végig Fülöp Júlia reformkori sétája.

Számos elhíresült, füredi épület kötődik a reformkorhoz, ezeket szerette volna egymásra felfűzve egységben bemutatni ezzel a sétával?

Az alapötlet a városvezetők fejében született meg azon oknál fogva, hogy Balatonfüred reformkori városrésze egy évtizede nagyon szép, helyreállított formában várja a látogatókat, turistákat. Ezen a területen több kiállítóhely és különféle tárlatvezetések meséltek eddig is erről a korszakról és annak alakjairól, de most tematikus séta során lehetőség van az összeset bejárni, s a hozzájuk fűződő történetekben elmerülni. Én idegenvezetőként kapcsolódtam be ebbe a programba, jó ideje vezetek hasonló túrákat, a saját vállalkozásom, a BalatonGuide, közel 40 füredi tematikus sétát kínál, melyek egyik legkedveltebbje a reformkori séta.

-Blaha Lujza utca, a reformkori városrész főutcája
Blaha Lujza utca, a reformkori városrész főutcája
X

Mely helyekre kalauzolja el a résztvevőket?

A séta a Vaszary villától, Vaszary Kolos egykori bencés szerzetes, pannonhalmi főapát, majd Magyarország érsekének nyaralójától indul. Bár ő egy későbbi időszak szülötte, élete alkonyán ebbe a villába vonul vissza, ahol aztán történelemmel foglalkozik. Ezt követően átsétálunk a Jókai Mór Emlékházba, ahová pihenni, gyógyulni és alkotni járt az író. Érintjük a Kerektemplomot, ahol Jókai és Laborfalvi Róza a 25 éves házassági évfordulójukat ünnepelte. Megtekintjük Huray István üdülőorvos – aki egyébként Jókai sógora is volt – villáit, majd Jókai gazdag nénikéje, özvegy Szűcs Lajosné villáját is, aki befogadja az írót, amikor a családja kitagadta. Az egyik legfontosabb helyszín következik ezután, a Horváth ház, ahol a legenda szerint 1825-ben az első Anna bált rendezték. Végezetül megnézzük a Fürdőházat, a mai Állami Szívkórház épületét, ahol Szendrey Júlia a szabadságharc leverését követően pihent, gyógyult, és több versét írta.

-Jókai Emlékház
Jókai Emlékház
X

Valójában nem itt végződik a séta, hanem édes pillanatokkal zárul, jól tudom?

Az Anna Kávézó és Cukrászda választható programeleme a sétának, nagyon népszerű, szinte senki nem szokta kihagyni. A kávézó a Pilvax mintájára épült, ahová Jókai is gyakran és szívesen eljárt, s az ott eltöltött kellemes órákról naplójában is megemlékezik. Itt a megfáradt sétálók reformkori receptek alapján készült süteménykülönlegességeket kóstolhatnak meg, melyeket mestercukrász készít.

-Anna Kávézó és Cukrászda
Anna Kávézó és Cukrászda
X

A séta a meglátogatott épületektől is, de leginkább a sok-sok történettől lesz igazán izgalmas.

Számos anekdotával színesítem a körülbelül másfél órás sétát, amiket nagyon szeretnek a vendégek. A reformkori városrész épületei és a bennük megfordult emberek valójában nem különálló építmények és személyek, hiszen minden és mindenki kapcsolatban volt a másikkal: ezekről, a talán kevéssé ismert összefüggésekről mesélek. A fürdőigazgató és Jókai rokoni szálairól, Jókai nagynénjéről, aki Az arany ember ötletadója volt, s akinek villáját később Blaha Lujza, a nemzet csalogánya vette meg magának. Elmesélem a sokszor egymásnak ellentmondó történeteket is, például, hogy honnan ered az Anna bál neve, miért híresült el, de érdekes információkat tudhatnak meg a vendégek Petőfi és Jókai kapcsolatáról és a Jókai-Laborfalvi házaspárról is.

Sokat kellett tanulnia, utánaolvasnia ennek a korszaknak?

Régóta és behatóan foglalkozom Balatonfüred történetével, itt is élek.  Azt gondolom, elég szerteágazó tudásom volt e téren már az elején is, de nagy örömmel ástam bele magam a témába, s azóta egész komoly könyvtáram van a reformkorról. Ebben a munkában sokat segít a Balatonfüred Városért Közalapítvány is, a helytörténeti kutatók munkájának eredményeként már több mint 100 kötet jelent meg a város történetéről, irodalmáról, kultúrájáról.

-Fülöp Júlia
Fülöp Júlia
X

Könnyen eladható ma a reformkor?

Mindenképpen, sőt azt látom, egyre inkább. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy Balatonfüred reformkori városrésze teljesen megújult és megszépült, egyre több a kiállítóhely és az azokhoz kötődő program. Másrészt élénk és komoly múltra tekint vissza a hagyományőrzés a városunkban, a Reformkori Hagyományőrzők Társasága 50 aktív taggal rendelkezik, akik gyakran színesítik ezeket a programokat, rendezvényeket gyönyörű, korhű ruháikban. Úgy érzem, ha a reformkor volt Füred első aranykora, akkor az elmúlt évtized és a jelen lehet a második. Érdeklődő, kultúrára nyitott vendégek, sokszor családok nagyszülőkkel, gyerekekkel karöltve jelentkeznek be a reformkori sétára. Tetszik nekik, hogy nem a száraz tankönyvek, a pár soros úti leírások tartalmával találkoznak, hanem egy regényes, hangulatos világgal, ahová olyan jó lenne visszacsöppenni. A Reformkori Fesztivál ideje alatt nagyon sok a kedves érdeklődő, a város ekkor külön lehetőséget biztosít arra, hogy a vendégek is korhű öltözékben jelenjenek meg, díszmagyarban, illetve báli vagy sétáló öltözékben, legyezővel a kezükben vonulhassanak a reformkori városrész hangulatos utcáin.