Dupla megemlékezés

Dupla megemlékezés

2022. augusztus 05.

Petőfi szülővárosában, Kiskőrösön minden évben megemlékeznek a költő halálának évfordulójáról, az idei múltidézésre és meghitt ünneplésre azonban nem csak ez adta az okot. 

Július 31-e, Petőfi Sándor halálának napja minden évben fontos dátum a költő szülővárosa, Kiskőrös életében. Az ünnepi megemlékezést azonban idén nem akkor, hanem augusztus 2-án tartották, mely dátumhoz egy másik kiemelkedő, országos jelentőségű esemény kötődik. 160 éve pontosan ezen a napon avatták fel ugyanis a világon elsőként Kiskőrösön felállított köztéri Petőfi-szobrot. Így e két fontos évforduló kapcsán tartották a megemlékezést bensőséges hangulatban és méltó környezetben a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum udvarán.


1849 után az egész országban elindult a költő irodalmi és tárgyi hagyatékának gyűjtése, táblákkal jelölték meg azokat a helyeket, ahol járt, napról napra gazdagodott a Petőfi legendárium, hiszen a nép nem tudta elfogadni, hogy a saját korában is ünnepelt és nagyra tartott költő, az 1848-as események mozgatórugója nincs többé. A Petőfi-kultusz ápolásában a Bács-Kiskun megyei település mindig is kezdeményező szerepet vállalt. 1857-ben a Vasárnapi Újságban a helyi evangélikus lelkész, Sárkány János, Petőfi aszódi iskolatársa, közzétette azt az anyakönyvet, amiben Petőfi keresztelési bejegyzése található. Az 1860-as évek elején márványtáblával jelölték meg a szülőházát, majd 1862-ben elkészült az első köztéri szobor ugyancsak a városban. Egy köztéri alkotás ötlete egy városi elöljáró házavató vacsoráján merült fel, melyre különféle magánadományokból azonnal össze is gyűlt a pénz. A szobor a budapesti Gerendai Antal féle kőfaragó műhelyben készült el sóskúti homokkőből, titokban került le Kiskőrösre, s csak egy év múlva tudták felavatni. A szobor kalandos történetéből Turán István helytörténész szemezgetett a megjelenteknek, melyet aztán Domonyi László polgármester beszéde, majd közös koszorúzás követett.

-Domonyi László polgármester beszédet mond
Domonyi László polgármester beszédet mond
X

Az ünnepséget különleges művészi pillanatok keretezték. A rendezvényt Supka Éva szavalata indította, Petőfi Sándor Én című versét adta elő, záróakkordként pedig Heinczinger Miklós énekes, a Misztrál együttes alapító tagjának koncertje szolgált. Az énekes, ismertebb nevén „Mika” azoknak a költőknek egy-egy versét adta elő megzenésítve, akik erősen hatottak Petőfire, vagy szoros kapcsolatban voltak vele, így kerültek terítékre Ady, Arany, Áprily Lajos és Juhász Gyula költeményei. A muzsikáláshoz régi hangszereket, kecskedudát, különféle fúvós és pengetős hangszereket is használt, mely nemcsak a füleknek jelentett kuriózumot, de látványnak sem volt utolsó.

-Heinczinger Miklós koncertje a szülőház előtt
Heinczinger Miklós koncertje a szülőház előtt
X

Domonyi László polgármester kiemelte, hogy Kiskőrös város erkölcsi kötelességének és felelősségének tekinti, hogy Petőfit ne csak e jeles napokon éltesse, hanem egész évben. Épp ezért ezekkel a gondolatokkal zárta beszédét:

Petőfi ereje, dinamikussága és erkölcse adjon erőt az emlékhelyek fenntartásához, hirdesse összetartozásunkat, és töltsön el büszkeséggel, hogy mi gondozhatjuk a legnagyobb magyar költő emlékét.