Tiszta képmut(og)atás!

Tiszta képmut(og)atás!

2022. augusztus 9.

Beszédes képek, képes beszéd, játékosság, interakció, felszabadult szórakozás és sok-sok humor. Ezt kínálja Boka Gábor képmutogató előadásában tálalt János vitéze, mely most a Kőfeszten várja a kicsiket, nagyokat, fiatalokat, időseket egyaránt. 

Boka Gábor az atomenergetikai pályát hagyta ott a színház egy speciális vállfajáért, a vásári komédia műfajába tartozó, úgynevezett képmutogató előadásért. A technika nem új keletű, már Arany János is erről írta A KÉP-MUTOGATÓ című versét. Boka Gábor fiatalon egy barátjának készített többedmagával születésnapi ajándékként egy mini képes színházi előadást 1983-ban, mely váratlan módon olyan elsöprő sikert aratott, hogy elindította őt ezen az úton.

Petőfi Sándor közismert elbeszélő költeményét, a János vitézt dolgozza fel a János vitéz hiteles története képekben elbeszélve című előadásában. Nem a mű eredeti szövegét használja, hanem saját szöveggel, hozzáfűzött kommentárokkal, adalékinformációkkal adja elő kötetlen, játékos módon, tele rögtönzésekkel – akár csak ha egy képeskönyvet lapozgatna az ember. A történetet a Makhult Gabriella grafikusművész által megalkotott festett táblaképek illusztrálják, e képekhez mond valójában mesét Boka Gábor. A „képmutogató" előadás kifejezetten interaktív, az előadó bevonja közönségét a játékba. Egyrészt folyamatos a párbeszéd közte és a nézők között, másrészt a publikum közreműködésével felidézhetők olyan hangulatok, események, melyek mozgalmassá teszik az egyébként statikus képeket. Mindezt persze rengeteg humorral fűszerezve, hogy a nehéz pillanatok is könnyebben teljenek.

-

Mindenki ismeri János vitéz történetét, s emlékszik a hős kalandjaira, vagy legalábbis azt hiszi. A kissé kusza, olykor megkopott emlékképek félreértésre, ebből kifolyólag félremagyarázásra adhatnak okot. A helyzetkomikum miatt vidám pillanatok részesévé válnak a nézők, ám a váratlan események sem tudják eltéríteni Kukorica Jancsit az útjáról. A kalandos történet végén ‒ ahogy a mesében lenni szokott ‒ a jó elnyeri méltó jutalmát, a gonosz pedig megérdemelt büntetését...

-

Az előadás leginkább családi programként ajánlott, hiszen megszólítja az óvodás gyerekektől kezdve a középkorúakon át egészen az idősebb generációt is. Boka Gábor úgy alkotta meg előadását, hogy a gyerekeken túl a felnőtt korosztály is találhat benne humort, a három diplomás és az egyszerűbb ember is tud nevetni a csúsztatott, vicces megoldásokon. A János vitéz hiteles története képekben elbeszélve című előadásával 20 évvel a háta mögött Boka Gábor még ma is tanulságosnak tartja, ahogyan azok a gyerekek csodálkoznak rá a János vitéznek erre a feldolgozására, akik még nem találkoztak a művel, s azok is, akik már ismerik, s különféle emlékképeik vannak róla. Ahogy elmondta: „Alapvető célom az, hogy az embereket rávegyem arra, olvassanak Petőfit és persze a többi, nagy klasszikusunkat is, mely mára missziónkká vált nekünk, a kultúrában tevékenykedők számára. Az is fontos persze, hogy a János vitézzel foglalkozzunk, hiszen Petőfinek ez a műve azon kevesek közé tartozik, mely máig fennmaradt legendát őriz.”

A Kőfeszt programjai, többek közt ez az előadás is, itt található meg: 

Kőfeszt programok