Petőfi és a slam poetry?

Petőfi és a slam poetry?

2022. augusztus 02.

Bizony, újszerű, de remek párosítás! Ahogyan azt a k2 Színház Az apostol című előadása is bizonyítja. A merev szabályokkal szakító, a fiatalok által értelmezhető slam poetry stílusára hangolt darabot a mai napig elviszik az ország iskoláiba, s most, az Ördögkatlan Fesztivál színpadára is.   

Benkó Bence rendező Az apostolra a „világjobbítás” problematikájának nagy műveként gondol. A romantikus elbeszélő költemény a főhős, Szilveszter életén keresztül mutatja be, milyen végzet vár azokra, akik életüket annak áldozzák, hogy a világ, ez a hatalmas „szőlőszem” egy szép napon majd megérjen. Vajon mennyiben módosulna Szilveszter sorsa, ha az általa képviselt értékrendszerrel mai világunkban kellene boldogulnia? Őrültnek néznék, netán sztár lenne? Esetleg a világ teljesen közömbösen kezelné világjobbító szándékait? Ennek az igencsak aktuális kérdésnek a körbejárására kínál lehetőséget Az apostol színrevitele. Bár a mű nehezen adaptálható színpadra, a k2 társulat izgalmasnak találta feldolgozni Petőfinek azt a fiatalos, naiv elképzelését, miszerint megír egy dühös művet az aktuális társadalmáról, politikai berendezkedéséről, annak számos alakját felvillantva.

-Fotó: Toldy Miklós
Fotó: Toldy Miklós
X

Mivel ifjúsági programját fiataloknak szánja, a társulat mindenképpen az iskolai tanterv kötelező és ajánlott szépirodalmi művei közül szeretett volna választani, s azt úgy elmesélni az iskoláskorú gyerekeknek, hogy ne hosszú, unalmas és terjengős darabként csapódjon le bennük. Ennek megfelelően egy egészen újszerű, a fiatalok világába illeszkedő, általuk is értelmezhető és befogadható feldolgozást alkottak meg. Ennek érdekében erőteljesen lerövidítették a darabot, hogy az egy tantermi időintervallumba beleférjen. Nem terhelték túl díszlettel, fényekkel, jelmezekkel, csak Petőfi szavaira és a színészek játékára összpontosul a figyelem. A rendezés kiemelte a Petőfi és Szilveszter közti rokonságot, ezért a szövegkönyv elkészítése során éltek a szövegmontázs módszerével: több Petőfi-verset is Szilveszter szájába adnak, hogy hangsúlyozzák: nemcsak a költemény főhősének, hanem az egyik legnagyobb magyar és európai romantikus költőnek a gondolatairól van szó a világjobbítás problematikáját illetően.

-Fotó: Toldy Miklós
Fotó: Toldy Miklós
X

Eljátszottunk a gondolattal, hogy ha Petőfi ma lenne, vajon ki lenne? Eszünkbe jutott az amerikai kultúra felől jövő slam poetry műfaj. Tetszett nekünk, hogy van egy rebellis alak, aki verseket ír és azt közli nagy hevülettel. Kitaláltuk, hogy a mi főszereplőnk is egy ilyen ember legyen” – mondja a rendező. A darabban nagy hangsúlyt kap a zene. Arra gondolt a társulat, hogy a slam poetry és spoken word műfajához az állna a legközelebb, ha egy loop pedállal adnák elő a különböző atmoszférákat, rapzenei alapokat. Így az előadás teljes zenei szövete ott születik meg az előadáson, a három színész hangját felhasználva, egy mikrofon segítségével. Nincsenek jelmezek, mindösszesen a piros, fehér és zöld színű kapucnis pulóverek „beszélnek”, melyek egyébként segítenek abban, hogy a különféle karaktereket – a kapucni fel- vagy lehúzásával, baseballsapka használatával – eljátszhassák a színészek.  
  
Színészek: Király Dániel, Piti Emőke, Pálóczi Bence/Borsányi Dániel (felváltva játszva) 
Rendező: Benkó Bence 
  
A darab Facebook-eseménye: 

Petőfi: Az apostol - k2 Színház