Alkotók Petőfi hatása alatt

Alkotók Petőfi hatása alatt

2022. augusztus 9.

Gondolta volna, hogy a népi tárgyalkotó kultúrának, a kortárs képzőművészetnek és Petőfi költészetének létezik egy izgalmas, gondolatébresztő és művészi munkára sarkalló metszéspontja?

E metszéspont megfogalmazására és képzőművészeti alkotásokban való kifejezésére az az egyhetes alkotótábor tesz kísérletet, mely a Fa Képzőművészeti Alkotóműhely és a Westwerk Művészeti Alkotóműhely és Kulturális Egyesület szervezésében kerül megrendezésre. Az alkotótábor idei tematikája egészen különleges, a Petőfi színvilága/A népi díszítő- és tárgykultúra színhasználata a kortárs képzőművészetben címet kapta. Az augusztus 1. és 8. között megvalósuló FA Képzőművészeti Alkotóműhely célja, hogy a kortárs képzőművészet és a népi tárgyalkotó kultúra kapcsolata újabb teret kapjon, s az ezek közti kölcsönhatás eddig nem látott formában jelenhessen meg. Az egyhetes alkotóműhely reflektál Petőfi költészetére és a népi kultúra kortárs kapcsolatára. Petőfi maga is egy rendkívül innovatív módszert alkalmazott, amikor a népi köznyelvet felhasználta a magaskultúrában, kortárs attitűddel mutatta meg a népi jelleget. „Nekem művészként meghatározó a népi tárgyalkotó kultúra, az alkotóműhelyt azon gondolat mentén fogalmaztam meg, hogy miképp lehet az autonóm művészeti nyelvben, a saját útkeresés folyamata érdekében, a népi tárgyalkotó kultúrát felvállalni, használni és összekapcsolni úgy, hogy közben – részben az emlékév kapcsán – Petőfire is reflektálunk” ‒ mondta el Szántó István képzőművész, a program szakmai vezetője.

-

A hat meghívott alkotó ideális, népi helyszínen, a Vasi Skanzenben hagyja, hogy a mesés környezet és a megadott téma alkotásra inspirálja. A művészek kiválasztásában fontos szempont volt, hogy mindegyikük tájékozott legyen a népi kultúra tárgyalkotó művészetében, színtudatos tevékenység jellemezze alkotói módszereiket, és könnyen asszimilálják munkáikba a népi kultúrát. „Nagyon izgalmas, hogy mindez a professzionális alkotókra hogyan fog hatni. A háromféle tematikai részben összekapcsolható, de meg is nehezíti a művészek munkáját, teljesen kizökkenti őket a saját képzőművészeti attitűdjükből. Én például zsúptechnikával egy objektet fogok létrehozni, ami reflektál Petőfi családi költészetére” – mondta el Szántó István.

Mint minden kiemelkedő alkotói tevékenység, így Petőfi költészete is generálja az állandó újraolvasást. Az alkotóműhely célja azonban nem a versek „lekövetésének” vizuális adaptációja, hanem az aktuális olvasatokkal kialakítható párbeszéd formanyelvi kísérlete, megjelenítve a Petőfi írásaiban tetten érhető színlehetőségeket, melyek rendkívül sok lehetőséget és inspirációt kínálnak.

-

Az alkotóműhely munkáját a témában jártas szakértők előadásai és az azokat követő kerekasztal-beszélgetések színesítik és teszik teljessé, melyek bárki számára nyilvánosak. Szó esik majd többek között Petőfi Sándor költészetének színvilágáról, innovációiról, Petőfi örök modernségéről, a magyar népi kultúra színosztályozásáról, a népi díszítő- és tárgyalkotó kultúra színhasználatáról, a népi festészet gyakorlatáról, a népi díszítő- és tárgykultúra megjelenéséről a modern képzőművészetben, valamint az 59. Velencei Biennále kortárs népművészeti tendenciáiról.

Az elkészült munkákat a műhely három kiállításon fogja majd bemutatni, egyrészt a Szombathelyi képtárban (2022. szeptember 15-én), az ELTE Savaria Egyetemi Központ Zero Galériájában (2022. október‒novemberben) és a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikumban (2022. decemberben).

Az alkotóműhely résztvevő művészei: Hegyi Csaba, Losonczy István, Nagy Gábor György, Poroszlai Eszter, Szántó István és Szenteleki Gábor.