Elverselt életút

Elverselt életút

2023. január 02.

Mint láncszemek, úgy kapcsolódnak egymáshoz és alkotnak egységet Petőfi versei Turek Miklós színművész versszínházi előadásában, melyből a magyar költészet géniuszának élete és különféle arcai rajzolódnak ki a néző szemei előtt.

A Turek Miklós színművész által rendezett és előadott versszínházi monodráma Petőfi Sándor életét és költészetét mutatja be kizárólag versei felhasználásával. Annak a csaknem általánosan tapasztalható vélekedésnek a megdöntésére született, amely Petőfit sablonosnak, ódivatúnak, porosnak és unalmasnak tartja. „Petőfi főbb életpillanatainak színre vitelével egy kevéssé ismert Petőfit szerettem volna rajzolni az előadásban, egy cizelláltabb és filozofikusabb költőt tárok a nézők elé” – vallja Turek Miklós színművész. Egészen komoly újdonságokat is tartogat az előadás, ahogyan például a méltatlanul keveset emlegetett Világosságot! című verse is elhangzik. E mű tulajdonképpen egy filozofikus Shakespeare monológ, Hamlet „Lenni vagy nem lenni” gondolatával állítja szembe a „Használ-e a világnak, aki érte feláldozá magát?” kérdést. Emellett természetesen hallhatók lesznek azok a közismert és hatalmas versei is, amelyek fémjelzik Petőfi költészetét.

-
X

Az egész előadás alapgondolata, hogy a lélek halhatatlan, s ilyen formán valamennyiükhöz hasonlóan Petőfi is az. A lánccá összefűzött versek Turek Miklós színjátékának köszönhetően válnak lenyűgöző és magával ragadó színdarabbá. A költő életének stációit és arcait különféle jelmezekkel, kellékekkel, fény- és hangeffektusokkal jeleníti meg a színész. A nézők megismerhetik a fiút, a szerelmes kamaszt, a költőt, az apát, a színészt, a katonát, a lángoló forradalmárt, a szeretőt, a komédiást és a filozófust. Olyan sokan, olyan sokféle érzelmi töltettel szavalták már verseit, hogy már nem is látjuk a lényeget: az embert. A zsenit, aki rövid élete ellenére több emberöltőnyi életművet hagyott ránk. Verseiből és életéből emberséget, történelmet, csibészséget és filozófiát is tanulhat a XXI. századi ember.

-
X

Petőfi születési és halálának idejéről és helyéről máig vitatkoznak az irodalomtörténészek, aki egy olyan sarkalatos történelmi pillanatban pottyant ide a magyarok közé, aminek a túléléséhez szükség volt erre a géniuszra.

Valójában nem is az a fontos, mikor és hol született és halt meg, hanem hogy itt volt, és ezeket a gondolatokat lehozta onnan fentről és elmondta nekünk, melyek között számos, máig aktuális is található

– mondta el Turek Miklós.

A darabot a színművész 2009-ben alkotta meg és mutatta be először a Petőfi Irodalmi Múzeumban, s azóta szüntelenül játssza szerte az országban, sőt megfordult vele New Yorkban, Torontóban, Londonban is. A VersszínházTM Petőfi-előadása rendhagyó irodalomórának is kiválóan alkalmas, de remek választás színházak, művelődési és közösségi házak, könyvtárak számára, nemzeti és kulturális ünnepekre, és iskoláknak szóló oktató-nevelő programként is például a Déryné Program keretében.

Legközelebb augusztus 12-én a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központban, majd szeptember 3-án egy igazán különleges helyszínen, a Fiumei úti sírkertben, a Petőfi-család síremlékénél tekinthetik meg a Petőfi- és VersszínházTM rajongók.

Petőfi Sándor-versszínház Balassagyarmaton