Ahol minden Petőfivel kezdődik és ér véget

Ahol minden Petőfivel kezdődik és ér véget

2022. augusztus 9.

Petőfi Székelykeresztúron töltötte az utolsó estéjét 1849. július 30-án, melynek talaján az erdélyi település apraja-nagyja igaz hitből fakadó, lankadatlan kultuszt éltet egész évben, és a költő halála előtti estéhez kötődő rendezvénysorozattal is. Minderről Bálint Kinga, a székelykeresztúri önkormányzat kommunikációs munkatársa mesélt nekünk.

Hány éves hagyományra tekint vissza a Petőfi-kultusz a városban?

Gyakorlatilag amióta itt járt Petőfi, azóta vannak megemlékezések Székelykeresztúron. A város életében Petőfi Sándor a mai napig nagy fontossággal bír, és ezt a kultuszt azóta táplálják az itt lakók. Az, hogy a történelem úgy alakította, hogy a nagy magyar költő sajnos épp a halála előtti estével, de kapcsolódik városunkhoz, egy elszakíthatatlan, erős köteléket adott az itt élő magyarságnak a nemzeti tudat és összetartozás-érzés megéléséhez a mindennapokban. Mivel mi, erdélyi magyarok kisebbségként élünk Romániában, nagyon fontos, hogy őrizzük és tápláljuk a nemzeti kultúránkat, és kötelességünknek érezzük át is adni azt a minket követő generációknak. A Székelykeresztúron kialakult és aktívan fennmaradt Petőfi-kultusz nagyban segít nekünk abban, hogy ne távolodjunk el a magyar irodalomtól, és szeressük, őrizzük az anyanyelvünket.

Jóval kevesebb valódi bizonyíték, sokkal inkább legendák kötődnek Petőfi ott töltött idejéhez. Mi tartja mégis életben ezt ilyen erősen?

Petőfi utolsó itt töltött estéje elvitathatatlanul városunk nagy történelmi eseményei közé tartozik, dacára annak, hogy a hozzá kötődő legenda igazságát, mely szerint itt nyugszanak a híres költő földi maradványai, teljes meggyőződéssel senki nem hirdette ‒ Bálint Géza keresztúri, egykori temetkezési vállalkozón kívül. Hitét átvették a lakosok, és ez az a hit, ami életben tartja a nagy költő kultuszát városunkban.

-Petőfi sírköve (Fotó: Nagy Béla, 1932)
Petőfi sírköve (Fotó: Nagy Béla, 1932)

Mennyire vonhatók be a fiatalok mindebbe?

Örömmel és magától értetődően vesznek részt benne a mindennapi kultúra részeként. Nélkülük nem tudnánk ezt fenntartani generációról generációra. A legkisebbektől a legidősebbekig mindenki nagy odafigyeléssel ápolja és védi az anyanyelvét, mert nekünk kisebbségként ez nagyon fontos. Ezt bizonyítja az is, hogy minden iskolában vannak hagyományőrző csoportjaink, melyek keretében a diákok időről időre tanulnak megzenésített Petőfi-verseket is.

Bizonyára nehéz nem Petőfibe botlani a városban. Milyen emlékhelyek találhatók itt?

Annak érdekében, hogy bizonyítsuk, Petőfi bennünk él, emlékének számos tárgyi kivetülése is található a városban. Nevét utcák, iskolák viselik, emlékét hirdeti a városközpontban felállított, teljes alakú Petőfi-szobor, valamint a Petőfi Sándor Általános Iskola előtt helyet kapott mellszobor. Nagy hangsúlyt fektetünk azoknak a helyszíneknek a felújítására és állagmegóvására, melyeket a költő anno meglátogatott. Ilyen az állítólagos sír, mely a mai napig egy olyan turisztikai pontunk, ahová nemcsak az itt lakók látogatnak ki, hanem sokan, akik erre járnak, vagy átutazóban vannak és megállnak. Szívmelengető látni, hogy mindig kerül friss virág a sírra, a turisztikailag nem kiemelt szezonban is. Hasonlóan fontos zarándokhely a Gyárfás-kúria, udvarán a legendás körtefával, melynek árnyékában szavalt Petőfi utoljára. Kertjében látogatópark várja az érdeklődőket, ami hangos szóval meséli el a legendákat.

-Gyárfás-Kúria
Gyárfás-Kúria

Idén milyen rendezvényekkel várják a látogatókat?

Minden évben van Petőfi-hetünk, amikor a jól bevált programokba igyekszünk új elemekkel is színt vinni. Idén is lesz hagyományos Petőfi kerékpáros emléktúra, melynek keretében a résztvevők a teljesen felújított legendai sírnál tartott ünnepélyt követően a fehéregyházi csata színhelyére fognak eltekerni, majd vissza Keresztúrra. A programok között van Petőfi-emlékfutás és -labdarúgókupa, tartunk megemlékezést a Gyárfás-kúriánál, ahol felidézzük a költő utolsó vacsoráját. Nagy örömünkre elfogadta meghívásunkat és megtisztel bennünket a jelenlétével a Gyárfás-kúriánál Szarvas József, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész. Ő viseli gondját Petőfi körtefájának Magyarországon az eredeti fából kapott oltványokkal. Újdonság lesz idén az a Petőfi-kvízverseny, amit négy korosztályban hirdetett meg a városi könyvtárunk lelkes csapata. A jelentkezőknek egy, a költővel kapcsolatos kvízt kell kitölteniük, majd ezt követően beküldhetik saját, Petőfihez köthető irodalmi műveiket, legyen szó novelláról, regényről, versről, vagy akár egy leírásról, beszélgetésről. A műveket a Petőfi-nap keretében fogjuk a közönségnek megmutatni, és a pódiumos helyezetteken túl minden résztvevőnek Petőfi-kötettel köszönjük meg a részvételét. Nem tudom, hogy a Petőfi-kultusz javára írható-e, de kiemelkedően sok a kortárs irodalmár a városunkban, számos tehetséges poétával és prózaíróval büszkélkedhetünk.

Borítókép: A székelykeresztúri Gyárfás-kúria ma. Forrás: magasbol.ro