Két Petőfi harcolt a segesvári csatában?

Két Petőfi harcolt a segesvári csatában?

2022. augusztus 9.

A választ nemcsak erre, hanem további izgalmas, Petőfivel és a reformkorral kapcsolatos kérdésre megkaphatjuk a Magyar Kultúra magazin podcast csatornáján futó Talpig magyar című műsor legutóbbi adásából. 

A Talpig magyar műsor átlépi a tankönyvi, száraz kereteket, és érdekes időutazásra repíti hallgatóit, akik eddig még soha nem látott vetületből ismerhetik meg Petőfi Sándort és ikonikus kortársait, valamint a reformkori életet. Izgalmas történetek, kulisszatitkok, rejtélyek és ismeretbővítő tudás minden vasárnap 18 órakor a Petőfi Rádióban. 

A július 24-i adás sem szűkölködött izgalmakban, Rédl Ádám elsőként Szarvas József Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésszel elevenítette fel Petőfi körtefájának legendáját. A művész sok időt tölt az Őrségben, viszáki parasztházában, mely mostanra egy különleges pajtaszínházi programsorozat, valamint a Tündérkert, vagyis a Kárpát-medence őshonos gyümölcsfáinak otthona is. Szarvas József a Petőfi-féle őshonos körtefának 16 oltóvesszőjét kapta meg, melyből egyet a Tündérkertben ültetett el. 

Megszólal Bálint Kinga, a székelykeresztúri önkormányzat kommunikációs munkatársa is. A vele való beszélgetés fő gerincét és aktualitását a Hargita megyei kis település adja, hiszen Székelykeresztúron töltötte Petőfi az utolsó estéjét 1849. július 30-án. Kinga azt is elmeséli, miért lankadatlan a településen a Petőfi-kultusz, milyen okból öntözték a legendás körtefát marhavérrel, mit evett utolsó vacsoráján a költő; továbbá az is kiderül, ki volt a másik Petőfi a csatatéren, s ez milyen galibákat okozott az utókornak. 

Fónagy Zoltán történész zárja a műsort, akit ugyancsak érdemes meghallgatni. Fónagy kutatásainak középpontjában a 19. század hétköznapi életének változásai állnak, melyről a Mindennapok története című ismeretterjesztő blogjában is beszámol. Az oldalt böngészve megtudhatjuk, hogyan éltek, öltözködtek, ünnepeltek az akkori emberek, hogyan viszonyultak születéshez, betegséghez, halálhoz, s hogyan élték meg az akkori viszonyokat. Az elismert szakember arra is választ ad, hogy ha ma élne, vajon blogolásra adná-e a fejét Petőfi; mi volt a két legnagyobb, mindenkit érintő történés a reformkorban, s melyek voltak a top foglalkozások.  

A Talpig magyar podcast legfrissebb epizódja az alábbi linkre kattintva indul: