Százötven Petőfi rokon egy fedél alatt

Százötven Petőfi rokon egy fedél alatt

2022. augusztus 9.

Különleges eseménynek adott otthont a közelmúltban a Bács-Kiskun megyei Szabadszállás: a 3. Petőfi rokonok Országos Találkozójának. A megjelent 150, rokoni szállal a Petrovics és Hrúz családhoz kötődő ember csendben, komolyabb felhajtás nélkül, mégis nagy pillanatokat megélve éltette Petőfit.

A találkozó létrejöttének ötlete Borzák Tibor újságíró nevéhez köthető, aki évtizedek óta foglalkozik a Petőfi család rokonainak felkutatásával. E nemes küldetésű munka kezdete egészen az 1980-as évekig nyúlik vissza, amikor is a kecskeméti székhelyű megyei lap, a Petőfi Népe újságírójaként járta a Duna-Tisza közét. Akkoriban hallott a Szabadszálláson élő Petőfi rokonokról, a Lukácsi házaspárról, akiket többször is meglátogatott. Számtalan régi fotót tett elé az idős házaspár, visszaemlékezések özöne hullott rá, sőt kezébe foghatta azt a bizonyos kis kancsót, melyben Petőfi Zoltán a nagyszüleinél töltött nyarakon a gyógyító tejsavót kapta. Ez olyan erőteljes és mély hatással volt rá, hogy megállíthatatlanul elindult a kutatómunkában. „Nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy rajtuk kívül bizonyára további rokonok is létezhetnek. Lázasan kutatni, búvárkodni kezdtem könyvtárakban, levéltárakban, később pedig a világhálón, s egyre mélyebbre és mélyebbre ástam magam a témában. Hallottam a bólyi Petrovicsokról, a kerepesi Hrúzokról, a mezőberényi Petricsekről, s a publikációim után mind többen kerestek meg és ajánlottak újabb rokonokat, míg végül olyan mennyiségű adat, információ és történet volt már a birtokomban, melyet muszáj volt kötetbe rendeznem” – emlékszik vissza az elhivatott kutató, aki a Szabad Föld újságírójaként a hetilapban is rendszeresen beszámol az újabb felfedezéseiről.

-Borzák Tibor előadása (Fotó: Tóth Szilvia)
Borzák Tibor előadása (Fotó: Tóth Szilvia)
 
Borzák Tibor 2016-ban jelentette meg a Rokonom, Petőfi című könyvét, amit ismeretterjesztő tényirodalomnak vagy dokumentumokra alapozó riportkötetnek nevez. A korabeli fotográfiák mellett mintegy látványos mellékletként a szerző 13 kihajtható családfát is felvázolt. Ezt követte aztán Kecskeméten az első rokontalálkozó 2008-ban, az akkori Petőfi-emlékév keretében. Az országos érdeklődésre számot tartó eseményen mintegy százan vettek részt. A Hrúzok és a Petrovicsok leszármazottai és családtagjaik legközelebb 2019-ben Kiskunfélegyházán gyűltek össze, ugyancsak szép számban. Az idei, sorban a harmadik találkozó megszervezését – Petőfi emlékhelyként – Szabadszállás település vállalta fel, mely ugyancsak nagy sikert aratott, több mint 150-en látogattak el a „családi” rendezvényre. „Sokakat már régi ismerősként láttam viszont, mindazonáltal mindig örülök a fiatal generáció képviselőinek is, akik igazán lelkesek és elhivatottak, így van remény arra, hogy lesznek, akik e hagyományt majd tovább viszik” – mondta Borzák Tibor. A résztvevők már igazi nagy családdá kovácsolódtak, barátságok szövődtek köztük. A találkozókon képeket mutogatnak egymásnak, történeteket mesélnek és kiegészítik egymás családfáit.

-Petrovics Éva és Bogdán Beatrix (Fotó: Borzák Tibor)
Petrovics Éva és Bogdán Beatrix (Fotó: Borzák Tibor)

A szabadszállási találkozó publikuma láthatta először a Rokonom, Petőfi című dokumentumfilmet is, amelyet Borzák Tibor könyve ihletett, rendezője Hajduk Márta, operatőre pedig Novák Lajos. Többek között megszólal benne Andrásfalvy Bertalan, Széchenyi-díjas néprajztudós, mint Hrúz-leszármazott, illetve a Petrovics família távolabbi rokonai, a néhai szociológus, Hankiss Elemér, valamint testvérei, Hankiss János orvos, író és Hankiss Ilona operaénekes is. Tehát a Petőfi rokonság bemutatása újabb és újabb fórumot teremt, és úgy tűnik, a kutatás sem ér véget soha, hiszen folyamatosan kerülnek elő eddig nem ismert leszármazottak. „A könyvem megjelenése után megkeresett a kecskeméti Kasza György, aki Petőfi Sándor édesapja testvérének, Petrovics Mihálynak a leszármazottja. Családi legendáriuma megőrizte a híres rokon élettörténetét, ami meghökkentő fordulatokban bővelkedik. Kiderült, hogy valódi házasságszédelgő volt, első felesége után még két hölgynek ígért örök hűséget ugyanabban az időben. Három házasságából legalább tizenhárom gyermeke született. Idén tavasszal két újabb Petrovics rokon, Petrovics Éva és Bogdán Beatrix kért tőlem segítséget őseik felkutatásában, információik és saját kutatásaim alapján sikerült a szálakat kibogozni, és nagy meglepetésünkre ők is a Petrovics Mihály családfához tartoznak. Így további részletekkel gazdagodhatott a történet, s a szabadszállási találkozó alkalmat adott arra, hogy személyesen is összeismerkedjenek a rokonok, akik egymás unokatestvérei. Megindító pillanat volt, amikor bemutattam őket egymásnak, nem csak nekik, mindannyiunknak” – meséli a lelkes Petőfi-kutató.

-Koszorúzás Riedel család (Fotó: Tóth Szilvia)
Koszorúzás Riedel család (Fotó: Tóth Szilvia)

Borzák Tibor kétségtelenül egyike azoknak, akik a legszélesebb tudással rendelkeznek Petőfi Sándor rokonságát illetően. E munka azonban nemcsak az ismereteit bővítette és kapcsolati hálóját szélesítette, hanem egy életre szóló élménnyel is megörvendeztette. Az egyik, róla szóló cikk kapcsán megkereste Jászapátiból egy nyugdíjas tanárnő, aki – mivel sokan éltek a településen – összeállította a Borzákok családfáját.

Amikor elém tette a családfánkat 1668-ig visszamenően, akkor döbbentem rá, hogy milyen sokat tudok Petőfiről, de a saját rokonaimról, őseimről a nagyszülőkön túl semmit. És varázsütésre lett egy csomó soha nem látott unokatestvérem! Ez az egyik legnagyobb ajándék a sorstól, amit valójában Petőfinek köszönhetek.