Meseút – úton a mesébe

Meseút – úton a mesébe

2022. július 13.

Tizenkét csodaszép, kézzel festett házikó várja Ráckevén a családokat és baráti társaságokat, melyekben megelevenedik a János vitéz és Petőfi költeményéhez ihletet adó Horváth Nepomuki János története. Offline kalandozás, családépítő, értékes közös idő, mely során személyiségünket is fejleszthetjük.

Az első meseút 10 évvel ezelőtt nyílt meg a közönség előtt Noszvajon, s az azóta létrejött összesen hat helyszín mindegyike úgynevezett meseterápiás elvek szerint megalkotott, szabadtéri tanösvény. A többségében népmeséket ezek az utak nem iskolás módon, tankönyvízűen dolgozzák fel, hanem játékosan, vidáman és kalandosan, s emellett értékközvetítő és érzékenyítő szerepet is betöltenek. A Meseút szakmai vezetője és megálmodója Tátrai Vanda metamorphoses alkotó és fejlesztő meseterapeuta. A házakat, azok belső tereinek fa és fém dekorációit, interaktív elemeit és figuráit a Farkaskő Művésztelep Egyesület tagjai egyedileg tervezik és kézzel készítik alkotói, különös gonddal. Praktikus és hasznos pluszinformációkhoz ‒ a közeli vendéglátóhelyek adatai és elérhetőségei, a kapcsolódó látványosságok nyitvatartása, rövid bemutatása ‒ minden helyszínen weboldalra mutató QR-kódok segítségével juthatnak az expedíció résztvevői.

-
X
 

Családi kapcsolódásaink révén kerültünk Ráckevére, s nagy örömmel hallottuk, hogy élt itt egy vitéz kapitány, Horváth Nepomuki János, akiről Petőfi a János vitéz alakját formálhatta. Meseterapeutaként nagyon izgalmasnak találtam, hogy a csodálatos és a magyarsághoz nagyon is kötődő költemény mellett megmutassuk azt a vitézt is, akinek Kukorica Jancsihoz hasonló és nem kevésbé kalandos az élettörténete

 – meséli Tátrai Vanda. 
A 4,5 kilométeres meseút játékosan kalauzol végig Ráckeve legszebb helyein; érdekessége, hogy a település legizgalmasabb pontjait köti össze. Az út babakocsival, biciklivel, kutyával, de akár autóval is kényelmesen végigjárható. Kezdőállomása a város központjában, a Tourinform irodában található, itt tudjuk átvenni a belépőjegyünket, az eligazodást segítő térképet és a ládikókat nyitó, titkos kulcsunkat is. Az egyik állomás elvezeti a kirándulókat az igazi hős, Horváth Nepomuki János síremlékéhez, ahol, ha szeretnénk, egy szál virágot is elhelyezhetünk. A mesés kaland a Vadkacsa Szabadstrandon ér véget, melynél hűsítőbb és izgalmasabb helyszín nyáron nem is kínálkozhatna.

-
X
A házikókban megelevenedik János vitéz kalandos útjának egy-egy helyszíne, valamint az ihletet adó, valódi történet is életre kel. Mindenhol egy mese, történet, feladat vagy próbatétel is vár a kirándulókra. Tátrai Vanda igyekezett mindegyik helyszínt saját élményű interaktív játékkal, kalanddal izgalmasabbá és átélhetőbbé tenni. Annál a házikónál például, mely Kukorica Jancsi vitézzé válásával foglalkozik, a gyerekek különféle vitézi neveket tudnak maguknak keresni. Amikor Jancsi a huszárok közé áll be, s kiderül, hogy a szegény pásztorfiú bizony igen ügyes lovas és rátermett legény, a résztvevők saját erősségeiket kereshetik meg, azt, hogy ők miben ügyesek, s mitől értékesek.

-
X

Mód nyílik olyan kérdésekkel, gondolatébresztő felvetésekkel foglalkozni, melyekre egyébként nem lenne időnk, lehetőségünk. A program így nemcsak vidám s tartalmas családi kikapcsolódás, baráti időtöltés, de lehetőséget ad a belső utazásra, magunk és egymás jobb megismerésére is.

Célunk volt, hogy a János vitéz kapcsán látogatóink beszélgethessenek arról, hogy nemcsak a színötös bizonyítvány adhat okot a büszkeségre, hanem az is, ha valaki tud egy teát főzni az anyukájának. Minden gyerek értékes, s e meggyőződésünk megmutatása, s minél több gyerekben való elültetése hitvallásunk legfontosabb pillére

 – mondta el Tátrai Vanda. 
  
További információ: meseutazok.hu