Petőfi-parafrázisok a Völgyben

Petőfi-parafrázisok a Völgyben

2022. július 04.

Július 22. és 31. között ismét megtelik élettel a meseszép Balaton-felvidék, hiszen az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja, a Művészetek Völgye tölti majd meg zenével, irodalommal, színházzal és számtalan kulturális programmal a vidéket.  

A fesztivál épített színpadok helyett három falu, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend utcáit, épületeit, intézményeit varázsolja koncerttéré, galériává és színházzá, megtöltve azokat közel 2000 programmal. A HAJÓGYÁR Petőfi színpad is jelen lesz a Művészetek Völgyében, ahogyan a többi, legnagyobb hazai fesztiválon is képviselteti magát (VOLT Fesztivál, EFOTT, Sziget, Strand, SZIN). Széles kulturális spektrumot lefedő, színes értékeket közvetítő programokkal várja a látogatókat, elhozza a közönségnek az ismert és ismeretre méltó kortárs művészeket. A színpadon a magyar könnyűzene élvonalbeli és feltörekvő előadóinak koncertjei mellett, irodalmi előadásokkal és könnyűzenei szereplőkkel folytatott beszélgetésekkel is találkozhatunk, és a magyar kortárs művészek színe-javának munkásságába is bepillanthatunk.  

Igazi zenei kuriózum veszi birtokba a színpadot július 26-án, Petőfi-parafrázisok címmel. A Petőfi Kulturális Ügynökség  Kárpát-medencei Programigazgatósága a Petőfi-emlékév alkalmából kortárs költőket kért fel különféle Petőfi-versek újragondolására. Az így született parafrázisokból négy zenésznek köszönhetően korstílushoz igazított dalok születtek, melyek a jazz, a blues és a popzene eszközeivel igyekeznek közelebb hozni egyik legnagyobb költőnk verseit a mai közönséghez. A program ötletgazdáinak elsődleges célja az volt, hogy Petőfit úgy közvetítse a hallgatók felé, hogy szellemiségét és mondanivalóját megőrizve egy érthetőbb köntösbe burkolva adja át. A zene színesíti, gazdagítja, s ezáltal még inkább befogadhatóvá teszi a verseket és azok üzeneteit. Az elkészült parafrázisok alapját képező versek lefedik Petőfi teljes életművét, a korai műveitől egészen a késői szerzeményekig.  

A zenekar tagjai: Honfi Imre Olivér – ének, gitár (The Mojo), Petrovics Panka – fuvola, ének (Budafoki Dohnányi Zenekar, Óbudai Danubia Zenekar, Junk Bigband), Kiss Zsolt – dob, ütőhangszerek (Marthy Dharma), Pengő Csaba – nagybőgő, basszusgitár (DuoGenész, The Abstract, The Mojo).  

-
X

A július 26-i műsor zeneszámai: 
Farkas Wellmann Éva: Táncoljon, Etelke! 
Iancu Laura: Átok és áldás 
Kopriva Nikolett: Az álom 
Kürti László: ki gondolná? 
Lövétei Lázár László: Éjszaka a vonaton 
Vörös István: A férfiuralom végén 
Vörös István: Ez már nem ősz 
Vörös István: Hold leszek, hogy… 
Zsille Gábor: Ha vagyonom fontra váltom 

A koncert Facebook-eseménye: Petőfi-parafrázisok koncert

Jegyvásárlás