Séta Arany János nyomdokában

Séta Arany János nyomdokában

2022. június 27.

Arany János és a Margitsziget neve szétválaszthatatlanul összeforrt. Ha szeretné tudni, milyen szálak mentén, jó szívvel ajánljuk az Arany János a Margitszigeten elnevezésű tematikus, irodalmi sétát. A gyönyörű környezetben nemcsak múltidézés, hanem összművészeti kavalkád is várja. 

Arany János életének egyik meghatározó helyszíne volt a Margitsziget, hiszen 1877 és 1882 között, tehát öt éven át, minden nyarat ott töltött, ahol igénybe vette a fürdő szolgáltatásait, pihent, kikapcsolódott, gyógyult és persze alkotott. „Szigeti” életének általa kedvelt, ikonikussá vált állomásait járja végig a Margitszigeti Színház és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös szervezésében megvalósuló, tematikus, irodalmi séta. Elsőként a Szent Mihály kápolnát tekinthetik meg a látogatók, ahol a sziget történetével és általa a 19. században kínált lehetőségekkel ismerkedhetnek meg, majd ezt követi a Nagyszálló, ahol Arany feleségével és unokájával két Dunára néző szobában laktak. Harmadik állomásként a Domonkos rendi apácakolostor romjai következnek, ahol szó esik többek között a Kapcsos könyv verseiről is, majd a séta a Művészsétánynál, a József főherceg által 1912-ben emeltetett Arany János szobornál ér véget. 

-
X

Az irodalmi séta összművészeti jellegét az adja, hogy Sidó Anna művészettörténész történeteit színművészek által előadott vagy felolvasott, ide vonatkozó versek, levelek, anekdoták színesítik. Minden alkalommal zeneművészek kísérik az érdeklődőket, akik Arany János-verseket, vagy a költő által megzenésített dalokat adnak elő hangszerkíséretben. A programokra a szervezők különböző szín- és zeneművészeket hívnak, így minden séta más és más, de borítékolhatóan felejthetetlen hangulatban zajlik. 

-
X

A séta elején a résztvevők kvízkérdéseket kapnak, s az azokat helyesen kitöltők között az esemény végén PIM-es irodalmi ajándékcsomagokat sorsolnak ki a szervezők. Ráadásul a megváltott sétajeggyel a Margitszigeti Szabadtéri Színpad meghatározott előadásaira 50%-os kedvezménnyel vásárolhatnak a látogatók belépőjegyet a jegypénztárban. 

A soron következő séta időpontja: 2022. július 2., szombat, 15 óra

Szakmai konzultáns: Sidó Anna művészettörténész

Ezen a napon közreműködik: Biró Szabolcs Maszkura (harmonika, ének) és Papp Endre színművész 

Jegyvásárlás