Petőfi – zenei tálalásban

Petőfi – zenei tálalásban

2022. május 17.

Petőfit sokan értjük és szeretjük. A kortárs költészet és a modern zenei stílusok azonban segítenek abban, hogy az egészen fiatalokhoz és azokhoz is eljusson, akik eddig kevésbé tudták befogadni nemzeti költőnk szellemiségét. 

A május 19-én elsőként közönség elé kerülő, Petőfi-átiratok dalokban című előadás igazi újdonságnak számít a magyar zenei színtéren. A Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Programigazgatósága a Petőfi-emlékév alkalmából kortárs költőket kért fel különféle Petőfi-versek újragondolására. Az így született parafrázisokból négy zenésznek köszönhetően korstílushoz igazított dalok születtek, melyek a jazz, a blues és a popzene eszközeivel igyekeznek közelebb hozni egyik legnagyobb költőnk verseit a mai közönséghez. A program ötletgazdáinak elsődleges célja az volt, hogy Petőfit úgy közvetítse a hallgatók felé, hogy szellemiségét és mondanivalóját megőrizve egy érthetőbb köntösbe burkolva adja át. A zene színesíti, gazdagítja, s ezáltal még inkább befogadhatóvá teszi a verseket és azok üzeneteit.  

A felkért kortárs költők – Zsille Gábor, Iancu Laura, Vörös István, Farkas Wellmann Éva, Lövétei Lázár László, Kürti László, Kopriva Nikolett – munkájuk során szem előtt tartották, hogy jól és kevés kompromisszum árán megzenésíthető szövegek születhessenek. Az elkészült parafrázisok alapját képező versek lefedik Petőfi teljes életművét, a korai műveitől egészen a késői szerzeményekig. 

A dalok alapvetően szövegcentrikusak, a fókusz a szövegen van, a zene csak kiegészíti azt. „A versek diktálták, hogy milyen stílusban gondolkodjam, nem határoztam el előre, hogy például folk-ízű dalt fogok írni, hanem csak hagytam a verseket kibontakozni. A zenével egyébként erősíteni is tudtuk a versek hangulatát” – avat be az alkotás részleteibe Honfi Imre Olivér, a dalok szerzője. 

Az előadás során zenei aláfestéssel az eredeti Petőfi-versek is elhangoznak prózában. Ezt követően a hallgatók megtudhatják dióhéjban, hogy az adott mű mikor és hogyan született, hogy a vers a Petőfi életműbe ágyazva rögzülhessen. Ezt követi aztán a színes és szórakoztató zenei előadás Honfi Imre Olivér, Petrovics Panka, Kiss Zsolt és Pengő Csaba tolmácsolásában. „Úgy igyekeztünk strukturálni a szerzeményeket, hogy valódi koncertélményt nyújthassunk. A zenék igazán változatos műfajban születtek meg, képzett és több stílusban is jártas zenésztársaimmal beletettük a dalokba muzikális sokféleségünket és ízlésvilágunkat. Minden dal könnyen befogadható, az előre megírt részeket improvizatív szakaszokkal is színesítjük, mellyel reméljük, maradandó élményt tudunk nyújtani a közönségnek” – mondta el Honfi Imre Olivér. 

A zenekar tagjai: Honfi Imre Olivér – ének, gitár (The Mojo), Petrovics Panka – fuvola, ének (Budafoki Dohnányi Zenekar, Óbudai Danubia Zenekar, Junk Bigband), Kiss Zsolt – dob, ütőhangszerek (Marthy Dharma), Pengő Csaba – nagybőgő, basszusgitár (DuoGenész, The Abstract, The Mojo). 

Ősbemutató időpontja: 2022. május 19., csütörtök, 19.00 
Helyszín: Szombathely MMIK 
A belépés díjtalan.