Eszmecsere Egerben – A Magyar Géniusz Programmal is ismerkedtek a muzeológusok

Eszmecsere Egerben – A Magyar Géniusz Programmal is ismerkedtek a muzeológusok

2022. május 12.

A Magyar Géniusz Program megálmodója és megvalósítója, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, mely első féléves közgyűlését Egerben, a Ziffer Sándor Galériában tartotta május 11–12-én.

A két napon át tartó tanácskozáson a résztvevők értékelték az elmúlt esztendő szakmai tevékenységét és eredményeit, szó esett a tavalyi év bevételeiről, s az idei költségvetésről, döntöttek a szövetség új tagjainak felvételéről is, s mindezt kerekasztal beszélgetéssel zárták. A rendezvény kiemelt vendégei voltak Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, az MGP kuratóriumi elnöke, miniszteri biztos, L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos, Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár, Szende László, az EMMI Múzeumi főosztályának vezetője, és Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere. 

Emellett a kétnapos konferencia egyik legfontosabb témája a Magyar Géniusz Program volt. Minderről Csapláros Andrea, az MVMSZ elnöke és a vándorkiállítás főkurátora beszélt, a vándortárlatot pedig dr. Végh Katalin, az MVMSZ Magyar Géniusz Program vezetője, a kiállítás főkurátora, projektvezető mutatta be a résztvevőknek. Terítékre kerültek a kiállítás különleges látványmegoldásai is Szelei Mónika látványtervező jóvoltából, a program marketing- és kommunikációs stratégiájába pedig dr. Szűcs Annamária avatta be a vidéki múzeumokból érkező kollégákat.

-
X
  
A Kárpát-medencét átfogó, nagyszabású kulturális program kapcsán Demeter Szilárd, a Magyar Géniusz Program kuratóriumi elnöke elmondta: „Az elsődleges feladatunk az, hogy megteremtsük a Kárpát-medencei közgyűjteményi egységet. Nem azért, mert az jobb, mint bármelyik másik kultúra, hanem azért, mert ez a miénk. Ez a mi hozzáadott értékünk a világhoz. S hol lenne ennek jobb helye, mint a múzeumokban. Én még nem láttam olyan látogatót, aki miután bement egy múzeumba, ne jobb emberként jött volna ki, s olyan magyar látogatót sem, aki ne jobb magyarként jött volna ki.”  

A konferenciával és előadásokkal egybekötött tanácskozás egyrészt értékes információcserét tett lehetővé a múzeumi szakma résztvevői között, másrészt még szorosabbra fűzte a magyar vidéki múzeumok között a kapcsolatot, így téve egyre erősebbé és hatékonyabbá a magyar vidéki múzeumügyért dolgozó szervezetet.