Petőfi másképp

Petőfi másképp

2022. május 03.

A Petőfi-jubileum nagyszerű alkalom, hogy gazdagítsuk, pontosabbá tegyük ismereteinket klasszikus költőnkről, és olyan érdekességeket is begyűjtsünk róla, amelyek nem szerepelnek az iskolai tananyagban. Ezt igyekszik elősegíteni a József Attila-díjas költő, Zsille Gábor, aki mostanában az ország legkülönfélébb településein tart népszerűsítő előadást a Petőfi másképp mottóval.

Évtizedek óta tanulmányozom Petőfi életének kevésbé ismert eseményeit, vonatkozásait – vallja Zsille –, és meggyőződésem, hogy rendkívül színes, mai szemmel is izgalmas egyéniség volt. Amikor ez év elején a Petőfi Kulturális Ügynökség nekem szegezte a kérdést, hogy milyen irodalmi témáról tartanék szívesen rendhagyó irodalomórákat, azonnal rávágtam: Petőfi Sándorról.

-
X

A negyvenöt perces, oldott hangvételű előadás során kalandos történetek és kevésbé ismert tények, adatok kerülnek elő. Kiviláglik, hogy Petőfi nemcsak az alföldi rónaság költője volt és „a nép egyszerű fia”, hanem ízig-vérig városi ember is, széles műveltséggel és idegen nyelvekkel felvértezve. Zsille nem titkolt célja, hogy közelebb hozza a 19. századi romantika zsenijét a 21. század emberéhez, iskolásaihoz. Ennek érdekében felvillantja Petőfi hétköznapi arcát és szokásait, mintegy leemelve őt a piedesztálról. Például megtudhatunk néhány részletet (persze nem mindent) Petőfi és Szendrey Júlia nászéjszakájáról, és megleshetjük, hogy Sándor milyen körülmények között fordította elsőként magyarra a Robin Hoodot. Kiderül, hogy a Nemzeti dal szerzője rajongásig szerette a túrós csuszát, ellenben az alkohol kimondottan rossz hatással volt rá. Szó esik Sándor utazási és biliárdozási szokásairól, Júlia irodalmi tehetségéről és Andersen-fordításairól, valamint fiuk, Zoltán tragikus sorsáról.

Legközelebbi előadások: 

Május 9. (hétfő), 10 óra, Nyíregyháza

Május 10. (kedd), 9:45, Szentgotthárd