A legendásan mesés Legendárium

A legendásan mesés Legendárium

2022. április 29.

Hallott már a Székelyföldi Legendáriumról? És az e köré épülő csodabirodalomról? Akinek mindezt köszönhetjük, nem más, mint Orbán Balázs, Székelyföld reformkorban élő, rendkívül meghatározó alakja, és Fazekas Szabolcs, aki az ő munkásságát és a köré épülő értékeket felkarolta és értőn vigyázza. Vele készített interjút és ad magával ragadó helyszíni jelentést a Magyar Kultúra magazin. 

Orbán Balázs történész, néprajzkutató, földrajztudós, fotográfus, politikus, fürdőtulajdonos, publicista és utazó volt a reformkorban. Az egyik első magyar politikus, aki a magyar parlamentben felszólalt az erdélyi románság érdekében 1862-ben. Legnagyobb vállalkozása Székelyföld anyagi és szellemi értékeinek feltérképezése és megörökítése. Az 1848-as forradalom bukása után ő segítette a Törökországba érkező magyar forradalmárokat, a Kütahya városába menekült Kossuth Lajos életét kétszer is megmentette. 
A Székelyföldi Legendárium térképe több mint 1400 Kárpát-medencei legendát dolgoz fel, hogy felhívja a gyerekek figyelmét az őseik tanításaira, ezekre a csodás történetekre. A Szejkén létesült Mini Erdély park Erdély építészeti sokszínűségét mutatja be, míg az Orbán Balázs Látogatóközpont Székelyföld e híres szülöttének értékes életművét és elképesztően kalandos életútját dolgozza fel. A Legendárium elhivatott, fiatalos csapata itt nem állt meg, most épp animációs filmet készít róla Csontbáró munkacímmel. 
„Brüsszelben, az Európai Parlamentben a kezembe került egy gyermekeknek készült európai térkép, és nagyon felháborodtam. A szerkesztők Románia területéről Drakulát tették be referenciapontként. Pedig mi nem Drakula népe vagyunk, és a román kultúra is értékesebb annál, hogy csak ezzel azonosítsák… A mi legendáinkban, mondáinkban is ott vannak az értékek, nem a drakulás vérszívásra van szükség, hanem becsületre, jószívűségre, bátorságra ösztönző rajzfilmekre. Ha a gyerekeink úgy nőnek fel, hogy ismerik az erdők, várak, kutak legendáit, ha most tündérek, óriások nyomait lesik, akkor felnőtt korukban sem fogják rombolni a környezetet. Igazi kötődésük alakul ki a szülőfölddel.”  Ezt Fazekas Szabolcs ötletgazda fogalmazta meg abban az interjúban, melyet a Magyar Kultúra című havilap és online magazin készített vele „Mi nem Drakula népe vagyunk – Látogatóban a Székelyföldi Legendárium háza táján” címmel.  
 
A Petőfi Kulturális Ügynökség kiadásában szerkesztett Magyar Kultúra egy havonta megjelenő kulturális-művészeti lap. Célja, hogy izgalmas, egyedi szemszögből mutassa be kortársainkat az irodalom, képző- és iparművészet, komoly- és könnyűzene, színház-, tánc- és cirkuszművészet világából. 

A lap megrendelhető: https://magyar-kultura.hu/

Online követhető: https://kultura.hu/