Flashmob Pápán

Flashmob Pápán

2022. április 29.

Petőfi neve máig olyan hívószó, melyre sokan mondanak gondolkodás nélkül igent. Így történt ez április 27-én, Pápán is, amikor a vígasztalhatatlanul borult idő ellenére is több mint ötszázan szavalták egyszerre Petőfi Sándor Két vándor című versét.  

1842 áprilisára datálja az irodalom Petőfi Sándor elsők között nyomtatásban is megjelenő versét, a Két vándort, amelyet 180 évvel ezelőtt írt Pápán. A jubileum alkalmából pedagógusok, diákok és irodalomkedvelők közösen szavalták el a költeményt. A város számos iskolájából érkeztek az Esterházy-kastély előtti Petőfi-szoborhoz diákok, a költő egykori iskolájából, a Református Gimnáziumból éppúgy, mint a Református Teológiai Akadémiáról, de legnagyobb számban a Szent István Római Katolikus Általános Iskola képviseltette magát. 

-
X

„Úgy vélem, jó alkalom a kor mai eszközével, egy közös flashmobbal emlékezni az egykori pápai diákra. Bár Petőfi 173 éve meghalt, számunkra örökké halhatatlan marad” – mondta Lampért Gábor főszervező, lokálpatrióta. Harmadik alkalommal szervezett ilyen rendezvényt, de ekkora érdeklődés és népszerűség egyiket sem kísérte. A város Petőfi iránti elhivatottsága más formában is megnyilvánul, egyre gyűlnek ugyanis azok a Petőfi-versidézetek, melyeket bárki a szobor vándorbotjára tűzhet. 

Fotók: Vaderna Marianna