Irodalmi kuriózumok kalapács alatt

Irodalmi kuriózumok kalapács alatt

2022. április 27.

A könyv, amióta ember az ember, időtálló értékünk, melyet becsben tartunk és óvunk. A régi könyvekre mindez fokozottan igaz, hiszen lelkük és történetük is van. Most páratlan lehetőség nyílik antik szépirodalmi ritkaságokkal gazdagítani otthoni könyvtárunkat.   

A Múzeum Antikvárium 40. árverését április 28-án 17 órakor tartja a Kossuth Klubban (de az online térben is lehet csatlakozni), mely alkalommal a magyar irodalom kiválóságainak első kiadású vagy dedikált köteteire licitálhat a nagyközönség. Így kerülnek kalapács alá Arany, Berzsenyi, Fekete István, József Attila, Karinthy, Kosztolányi, Madách, Márai, Mészöly, Mikszáth, Molnár Ferenc, Móra, Móricz, Petőfi, Radnóti és Szerb Antal kötetei. A négyszázötvennél is több tételt számláló, sokrétű és különleges anyagot a szervezők az antikváriák szinte minden területét átfogó kínálatából válogatták össze, amely magában foglal egy közel ötven tételes avantgárd gyűjteményt is. A szépirodalmi ritkaságokon kívül az árverésen gazdára találhat számos kézirat is, többek között Arany Jánosé, Benczúr Gyuláé, Csontváry Kosztka Tivadaré, Eötvös Józsefé, Feszty Árpádé, Herman Ottóé, Horthy Miklósé, Jókai Móré, Lechner Ödöné, Móra Ferencé és Weöres Sándoré.  

A régi könyvekhez, kéziratokhoz gyakran fűződnek történetek, anekdoták, melyek közül egyet Antal Károly, a Múzeum Antikvárium társtulajdonosa, elárult. Jókai Mór egy levélben kért helyreigazítást a Pesti Hírlap akkori főszerkesztőjétől, mivel a lapban hosszasan ecsetelték, hogyan talált Jókai egy aranyórát Balatonfüreden, amit egy ifjú hölgynek juttatott vissza. Az író lakonikus levelében tette helyre a dolgokat, miszerint az aranyórát valójában nem ő találta meg, hanem felesége nővére, aki a talált tárgyat egy fürdő felügyelőjének adta át, és az óra így került vissza jogos tulajdonosához. Az aukció tételei között ez a Jókai Mór által írt kéziratos levél is szerepel. Egy Arany Jánoshoz fűződő, hasonló félreértésről egyik korábbi írásunkban olvashat: Gondolta a fene - Petőfi 200 (petofi.hu) 

Az árverés helyszíne: Kossuth Klub, 1088 Budapest, Múzeum utca 9. 
A szervezők lehetőséget biztosítanak a klasszikus vételi és telefonos megbízások számára is, illetve azok, akik az élő közvetítésen szeretnének licitálni, április 27-én 18 óráig regisztrálhatnak az axioart.com oldalon.  

Az aukció anyaga megtekinthető április 19. és 27. között hétköznaponként 11:00–17:30-ig, szombaton 10:00–13:30-ig a Múzeum Antikváriumban (1053 Budapest, Múzeum körút 35.), vagy az alábbi linken:

 https://axioart.com/aukcio/2022-04-28/40-konyvarveres-muzeum/teljes-katalogus
  
Forrás: Arany, Csontváry, Weöres, Jókai kéziratai is kalapács alatt / PRAE.HU - a művészeti portál