Kocsmamese

Kocsmamese

2022. április 12.

Volna kedve 1840-be visszarepülni és egy faluvégi kocsma hangulatában megmártózni? S közben még jókat is derülni? A Gergely Theáter utazószínház ezt ígéri nézőinek a színpadra vitt Petőfi Sándor A helység kalapácsa című darabbal.   

A Gergely Róbert vezette utazószínház színészei Petőfi 200 éve megrajzolt karikatúráját ültették át a jelenbe, melyben megelevenedik egy korabeli, faluvégi kocsma, szemtanúi lehetünk az ott megjelenő karaktereknek és a köztük lejátszódó, olykor igen komikus jeleneteknek. A szórakoztató, érdekes ötletekkel, meghökkentő furfanggal és szerethető bájjal fűszerezett darabot vásári komédiázós színházi formációban adja elő a hét színész. A darab zenéjét Szolnoki Péter és Duba Gábor álmodta meg, melynek köszönhetően mai zenei fordításban jelenik meg Petőfi lobogása és a fiatal író sziporkája. Így a zene karöltve a játék stílusával és Petőfi hangvételével képes áthidalni az eredeti mű és a jelen valóság között feszülő 200 évet, s válik ma is közérthetővé, befogadhatóvá és szerethetővé.  

-
X

A társulat Petőfi e méltán híres, klasszikus művének feldolgozásával kíván megemlékezni a bicentenárium alkalmával a költőről, akit a Nemzeti alaptanterv részeként minden magyar már kisgyermekként ismer és szívébe zár. A Gergely Theáter a Petőfi-emlékév egésze alatt járja az országot, hogy a közönséggel együtt ünnepelhesse nemzeti költőnk nagyágát. A soron következő előadásuk Szigetszentmiklóson lesz április 13-án, szerdán, 18 órakor a Városi Könyvtár és Közösségi Ház színháztermében. 

 
További részletek: 
A helység kalapácsa (gergelytheater.hu)