Dalban mondják el

Dalban mondják el

2022. március 30.

Kellemest a hasznossal? Remek tippünk van! Fülbemászó dallamok, bájos történet és igazi zenei csemege az egész család számára, mellyel a hazai zeneoktatás egyik fellegvárát is támogatni tudja. Kihagyhatatlan, értékes program szombat délutánra.

Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékának ad otthont az Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Művészeti Iskola Operastúdiója április 2-án és 23-án. A zenés darabot az intézet növendékei a Magyar Állami Operaház neves művészeinek közreműködésével mutatják be a nagyérdeműnek. 

Petőfi Sándor 21 évesen, 1844-ben írta meg verses mesekölteményét, melyet az egyszerű embereknek szánt, ezért szőtte át azt népmesei elemekkel.  A műnek mind a története, mind a költői kifejezésmódja egyedülálló értéke a magyar irodalomnak. 

A daljáték az egészen kicsi gyermekektől a legidősebbekig minden korosztály számára élvezetes szórakozást nyújthat. Ha az aprónépet is elcsaljuk az előadásra, azzal közelebb hozzuk a gyerekekhez a zenét, megismertethetjük és megszerettethetjük velük az operát, mint a legkiválóbb vokális műfajt. Ráadásul a mű szorosan kapcsolódik az általános iskola 5. osztályos irodalmi tananyagához, ezáltal a zenés darab színesítheti a szárazabb, tankönyvi anyagot. 

Az Erkel Operastúdió 2009-ben alakult meg az Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában. Célja, hogy a legtehetségesebb ének szakos növendékeket tovább képezze az énektechnika, a színészmesterség, a karakterformálás, a beszédtechnika és színpadi mozgás területein. Az operákat magyar nyelven adják elő, hogy a cselekmény, a próza és az áriák szövege érthető és élvezhető legyen mindenki számára. Az Erkel Operastúdió 2018-ban bekerült a Magyar Alapfokú Művészetpedagógia Értéktárába, az Erkel Gyula Újpesti Zenei AMI pedig 2019-ben kiérdemelte a Kiváló Tehetségpont akkreditációt.

 

További információ és jegyvásárlás: http://ujpestizenede.hu/

-
X

Borítókép Jaschik Álmos: Illusztráció a János vitézhez (részlet)

Kép forrása: Petőfi Irodalmi Múzeum „200 Petőfi szabadon”