Hírek

Kiállítás és balett: különleges kulturális fúzió Győrben

2022. december 01.
Végigtáncoltak a Győri Balett táncművészei a Magyar Géniusz Vándorkiállítás helyszínén. A különleges performansznak a vándortárlat 4. állomása, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotája adott otthont.

Textilbe munkált gondolatok

2022. november 30.
A művészet világában nincsenek korlátok – ennek a Szabadszálláson élő Csomák Lászlóné Erzsébet alkotása is ékes bizonyítéka. Petőfi Sándor Anyám tyúkja című versének egy elképzelt pillanatát álmodta textilből szoborrá.

„Mondottam ember: Küzdj, és bízva bízzál!”

2022. november 29.
Kétségtelenül a legismertebb irodalmi idézeteink közé tartozik Madách Az ember tragédiájának záró színében olvasható mondat. A mű minden bizonnyal az egyetemes művek sorába tartozik. Ahogyan Hevesi Sándor, a Nemzeti Színház igazgatója fogalmazott száz évvel ezelőtt: „Madách költeménye bibliája a Nemzeti Színháznak, amelyet örökké forgat, amelyből mindig tanul, amelyet sohasem fog teljesen kitanulni.”

Petőfi az elevenség része akarna lenni

2022. november 28.
Gondolta volna, hogy Petőfi Sándor egy olyan távoli országban, mint India is, kulturális vonzerő? Ezen állítás létjogosultságáról Háy János író és Rozs Tamás csellista-énekes, zeneszerző győzött meg bennünket, akik a „Ki vagyok én? Petőfi arcai” című zenés-irodalmi előadásukkal eljuttatták Petőfit India több városába, Delhibe, Mumbaiba és a keralai Trisúrba. Háy Jánost faggattuk.

HAJÓGYÁR X A38: UDVAROS DOROTTYA ÉS HRUTKA RÓBERT DALSZERZŐI EST

2022. november 26.
Miután Kemény Zsófi vendégül látta az Y generáció tehetségeit, november utolsó keddjén két jóval tapasztaltabb művész érkezik hozzá vendégségbe a hajóra.

Petőfi, a túlélő költő?

2022. november 25.
Kortárs költőnk, Vörös István egy érdekes gondolatkísérletet tett nemrégiben: vajon milyenek lettek volna Babits Mihály, Pilinszky János vagy akár Kassák Lajos versei, ha titokban Petőfi Sándor írta volna őket? Ebből a merész ötletből született meg az Él-e még Petőfi? Versek, titkok, átiratok című előadás, amely új fejezetet nyit a Petőfi-mítoszok történetében.

Kortárs alkotások a Cifrapalotában

2022. november 25.
Különleges, Petőfi ihlette kortárs kiállításnak ad otthont a kecskeméti Cifrapalota. A Petőfi költészete a kortárs képző- és iparművészetben című tárlaton látható hazai és határon túli alkotások nem a megszokott módon közelítettek Petőfihez.

Két költő, két forradalom

2022. november 24.

A januári Petőfi-bicentenáriumra készülve két forradalmár költő képét eleveníti fel Benke László – különleges ikerkötetében Petőfi Sándor hazafias költeményeinek összegyűjtése mellett a kereken egy évszázaddal később született Tamási Lajos breviáriumát szerkesztette meg. A Szabadság, hadd nézzünk szemedbe! című kötet bemutatóján a szerző mellett Kurucz Ádám színész, előadóművész segít megidézni a két alkotót, az 1848–1849-es és az 1956-os események krónikásait. 


Nagyszerűségek minitárlatban

2022. november 23.
Előadás-sorozattal és a Petőfi-hagyaték ritkán, vagy korábban be nem mutatott darabjait felvonultató minitárlatokkal csatlakozik a Petőfi-emlékévhez a kecskeméti Neumann János Egyetem. A Petőfi értelmezések a 21. században – változó minitárlatok a Neumann János Egyetemen című sorozat havonta jelentkezik új tartalommal egészen 2023 márciusáig.

60 perc a Bánk bán körül

2022. november 22.
Katona József legismertebb műve a legjobb magyar dráma, shakespeare-i léptékű alkotás – állítják sokan. Mégis miért veselkedik neki minden korszak, hogy létrehozza a saját átiratát Katona József drámáját és Erkel Ferenc operáját illetően egyaránt? A Bánk bán mindig aktuális, soha nem lehet eleget beszélni róla. Az Egyetemes podcast három illusztris vendége három szemszögből tekint le rá, s járja körül a témát.