HATÁRTALANUL!

logo

Otthon, Felvidéken

(Írta: Pálinkás Katalin)

Örökségeink nyomában jártak az Érsekvadkerti Petőfi Sándor Általános iskola hetedikes diákjai a Határtalanul program keretében: az öt napon át tartó kirándulás a Rákóczi-szabadságharc és Petőfi Sándor emlékét követte Nyugat-Szlovákiában.

Petőfisek Pozsonyban PetőfinélMájus utolsó csütörtökén 31 diák indult el, hogy kísérőikkel együtt az aznapi program első állomásán, Gútán átmehessenek Európa leghosszabb teljes faszerkezetű hídján a Kis-Dunán ringó úszó hajómalomhoz. A Vízimalom Múzeumba számos eredeti berendezést, elemet építettek be, melyek rendeltetését hitelesen mutatta be a magyar nyelvű idegenvezetés. Érsekújváron Zserotin, Frigyes, Cseh, Forgách, Császár és Ernő nyomában jártak – ezek a 16. században épült vár hat bástyájának nevei. A Fő téren elhelyezett Ocskay László bronz emléktáblánál pedig első szabadságharcunk egyik különös sorsú alakjának sorsát idézték fel a gyerekek. Nyitra váráról (a monda szerint itt vakították meg Vazult), püspöki székhelyéről ismert város, mely a Zobor-hegy lábánál fekszik. A nyitrai várnegyed bejárása után erre a magaslatra azért zarándokoltak fel, hogy a mondabeli Zobor vitéz alakjának kitartásukat megmutatva adózzanak, illetve hogy megtalálják az 1896-ban emelt millenniumi emlékmű talapzatát. Ezután Kolon települése nagy várakozással fogadta a vadkerti csoportot, a helybéli magyarokkal való találkozás kitűnően sikerült, a jövőbeli kapcsolatok kiépítése megkezdődött. (2058).JPGTrencsénben három történelmi kort idéztek fel, illetve ismertek meg a gyerekek a várat bejárva: Csák Máté városát a 14. századból, a török időket, az 1708-as csata bemutatásával pedig a kuruc kort. Beckó romjai lenyűgözőek, a sziklaszirten emelkedő egykori vár legendákkal teli, a látvány vonzza az embereket. A vadkerti diákok rajz készítésével igyekeztek megragadni ezt, amelyet egy váratlanul érkező vihar még különlegesebbé varázsolt.

 Vasárnap Pozsony városát kutatták fel a kimeríthetetlennek bizonyuló kiváló idegenvezető, Korpás Árpád vezetésével. Petőfis diákokként a Medikus kertben kezdődött el a nap, a költőtől való kedvenc versével köszöntötte mindenki Petőfit szobornál, ahol koszorút is elhelyeztek. Felkeresték, megnézték Kempelen Farkas házát, a Lechner Ödön tervezte szecessziós Kék templomot, a Szent Márton-dómot (a gótikus koronázó templomot), a Szent Mihály kaput, a Prímási palotát (az 1848-as áprilisi törvényeket itt szentesítette a király), a Jó Pásztor házát, a pozsonyi várat. A dévényi vár – mely a Magyar Királyság nyugati kapuja volt – felkeresése is benne volt a programban. A festői kilátás mindenkit elbűvölt. A bányavárosok közül Körmöcbányát és Selmecbányát ejtették útba a kirándulók. Főleg Selmecen fogalmazódott meg többükben, hogy vissza kell térni, fel kell fedezni ezeket a helyeket, hiszen újabb és újabb kincsekre lehet lelni bennük.

(2815).JPG

Gímes Alapiskolájában találkoztak a magyar tagozaton tanuló diáktársaikkal is a hetedikesek, műsorral, ajándékokkal üdvözölték őket. Közös projektben két alkotást készítettek, az egyik Gímesben maradt, a másikat hazavitték Érsekvadkertre. A kirándulók szállása Alsóbodokon volt, ahol a vendégszerető házigazda, a Szentgyörgy lovagrend tagja, Paulisz Boldizsár a búcsúzáskor újabb találkozásokra invitálta vendégeit. Ő így fogalmazott: szívesen lát minden magyart otthon, Felvidéken.

Képes útinaplónk megtekinthető a Galériában ITT.

Tanítványunk, Halaj Benedek videónaplója:

Előzmények:

Iskolánk a HATÁRTALANUL! program keretében meghirdetett Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek pályázaton 1 040 500 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert.

A HATÁRTALANUL! program célja a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítése. A támogatási összeg autóbusz bérleti díjára és szállásköltségre fordítható.

Projektünk címe: Büszkeségeink nyomában a Felvidéken.

Az utazásunk időpontja: 2015.05.28-2015.06.01

Szállás: Zoboraljai Magyar Tanítási Nyelvű Vállalkozói Magán-szakközépiskola, Alsóbodok (Dolné Obdokovce), Szlovákia